İçeriğe geç

Sertleşme Sorunu ( Erektil Disfonksiyon )

Sertleşme Sorunu ( Erektil Disfonksiyon )

sertleşme sorunu, ereksiyon, erekte olmama, erkek cinselliği, seks
sertleşme sorunu, ereksiyon, erekte olmama, erkek cinselliği, seks

 

Anahtar Kelimeler: sertleşme sorunu, ereksiyon, erekte olmama, erkek cinselliği, seks

Sertleşme sorunu, erkek bireylerin cinselliklerinde yaşadıkları yaygın problemlerin başında gelmektedir. Tek bir sebebe bağlı olmadığı gibi, çeşitli sebeplere bağlı olarak çeşitli çözümleri de mevcuttur. Erektil disfonksiyon, biyolojik sebeplere bağlı olarak hormonal yetersizlik ve dengesizliğe bağlı olarak tıbbi çözümler içerisinde hormon tedavisi ile çözüm bulacağı durumlar mevcuttur. Diğer bir sebebi ise, üroloji ile ilişkili problemler kaynaklı olabilir ve ilaç tedavisi ile çözüm yolu aranabilmektedir. Yine tıbbi olarak damarlar ile ilgili bir yağlanma, tıkanma ya da işlev bozukluğu sebebiyle ortaya çıkabilmektedir. Tüm bu sebeplere eşlik eden ya da bu sebeplerin dışında spesifik olarak psikolojik sebeplere bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir. Bu metinde psikolojik sebepler ve tedavi yolu ele alınacaktır.

Birey hayatına ilk adımı hem fiziksel hem psikolojik olarak doğum ile birlikte atar. Bu sürecin başlaması ile birlikte kişinin psikolojisi şekil almaya başlar, tıpkı fiziksel gelişiminde olduğu gibi. Kişinin fiziksel gelişimi her yaş düzeyinde farklılık gösterdiği gibi psikolojisinin oluşumu da aynı doğrultudadır. Belirli bir yaş aralığında psikolojik gelişim hızla gelişir ve belirli yaştan sonra tamamlanmış olur. Sigmund Freud’un psikoseksüel gelişim teorisinde kişinin gelişimi için önemli yaş aralığının doğumdan on iki yaşına kadar olduğunu savunmaktadır. Bu yaş aralığında bireyin psikolojik olarak gelişimi tamamlanır. Bu sebeple, kişinin bu yaş aralığındaki yaşantıları ileri dönemlerini doğrudan etkilemektedir. Sertleşme sorunu da bu döneme ait yaşantıların yetişkinlikte devamı olarak değerlendirilmelidir. ( )

Bireyin yaşadığı sertleşme sorunu’nun tıbbi ve biyolojik altyapısı olmadığı belirlendikten sonra psikolojik tedaviye başvurması gerekmektedir. Psikolojik tedavi olarak kişinin tercih edeceği iki yönelim vardır. Cinsel terapi ile sadece cinsellik ile ilgili problemin çözümüne odaklanacağı gibi, psikanalitik psikoterapi ile yaşadığı bu durumun daha derinlemesine çalışılmasına yönelebilir. Psikanalitik psikoterapi, yaşanılan cinsel işlev bozukluğunun çocukluk çağından bugüne nasıl taşındığının anlaşılması üzerine kapsayıcı ve uzun süreli, kalıcı bir tedavi sunar.

Psikoloji yazı dizisinin devamı için makaleler sayfasını ve sosyal medya hesabımızı takipte kalabilirsiniz.